Na de voedseldriehoek.....De werkplekdriehoek!

Onlangs verscheen de befaamde voedseldriehoek opnieuw in het nieuws. Je weet wel, die figuur die ons vertelt dat we beter wat minder zouden snoepen en wat meer (water) moeten drinken? Wat vaak vergeten wordt, is echter dat dit niet alleen voor thuis geldt, maar ook voor je werkomgeving: ruimte om je benen even te kunnen strekken, informeel te overleggen, slimme ruimtes om je optimaal te kunnen concentreren,… Volg even mee – wij tonen je hoe je tot een gezonde en stimulerende werkomgeving komt!

Flashback. We keren even terug naar het kantoor dat in de tweede helft van de vorige eeuw ontstond: een legertje werknemers, mooi op een rijtje samengetroept. Uiteraard aparte kantoren voor “den baas” en grote vergaderzalen waar iedereen zijn stoel moet hebben. Sound familiar? Het zal je niet verbazen dat onderzoek aantoont dat deze werkomgeving nefast is voor zowel de mens als het bedrijf: 

  • In de grote open ruimte waar je samen met collega’s zit, is er altijd wel iets dat je aandacht afleidt. Al die prikkels verstoren je concentratie en maken het moeilijk om echt productief te zijn.

  • Aan het bureau waar je werkt, kan je ook zelden al je taken gedaan krijgen. Vandaag de dag is de diversiteit in het takenpakket van een kenniswerker groter dan ooit tevoren.

  • En wat met telewerken? Essentieel bij telewerken is het regelmatige contact tussen werknemers onderling – de klassieke kantooromgeving komt vaak niet tegemoet aan deze nood en staat telewerken eerder in de weg.

  • Voor het bedrijf vormt deze indeling ook een probleem: de constante onderbezetting van de werkplekken leidt tot een erg inefficiënt gebruik van de kantooroppervlakte. 

Vandaag de dag waait er gelukkig een andere wind in het bedrijvenlandschap. Empowerment, employee engagement,… We kijken met zijn allen stilaan op een andere manier naar werken en de omgeving waarin we dit doen. Bedrijven lijken stilaan écht door te hebben dat de waarde van de werkplek vele malen hoger ligt dan de kost ervan. Een dynamische werkomgeving op basis van de werkplekdriehoek zorgt voor een heuse verhoging van de productiviteit en tevredenheid – bij mens én organisatie. 

Hoe ziet zo’n omgeving eruit, vraag je je af? We geven even mee hoe het verschil tussen de twee benaderingen eruitziet:

We verschuiven dus langzaam maar zeker naar kantoren die inzetten op het volgende:

  • Werkplekken bieden ondersteuning voor ontmoetingen, samenwerking en creativiteit

  • Voor echte concentratie worden aparte, tijdelijke werkplekken vrijgemaakt

  • Work/Life balans wordt Work-life integration: het een vult het ander aan

  • En last but not least: lekkere koffie en healthy food

Dit impliceert uiteraard ook een beweging weg van werkplekken in open space en klassieke vergaderzalen. Deze kunnen met moderne technieken veel slimmer worden ingericht om mens en organisatie te steunen. Je begrijpt dat individuele, gesloten directiekantoren in dit proces meer en meer verdwijnen.

Je merkt het: Workplace design kan je organisatie enorm versterken.

Wij van Eff3ct kunnen je ondersteunen om de stap te zetten naar een meer performante en meer tevreden organisatie. Bel ons gerust eens op voor een vrijblijvende babbel – de koffie staat klaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x