COVID-19, de efficiëntste changemanager voor Het Nieuwe Werken

De nieuwe kantooromgeving zal er de komende tijd helemaal anders gaan uitzien. Niet altijd even leuk maar willen we nog wel terug naar het oude normaal? Een nieuwe wereld zal zich na verloop van tijd aandienen. Is dit Het Nieuwe Werken?

De wereld is om zeep, er gebeuren rare dingen rondom mij, zong Urbanus, 1 van mijn kleuterhelden ooit. 

Binnenkort business as usual op de bureau? Met zijn allen gezwind terug in het verkeer aanschuiven om waarschijnlijk te laat en vol stress de prikklok te prikken, een flexplek uit te zoeken waar de dag ervoor iemand eens goed niesde buiten zijn armholte, een koffieke te nemen in de koffiecorner om met een mondmaskertje op een praatje te maken met een andere mondmasker-collega over wie het leukste design van mondmaskers heeft (elleboogje!). 

’s Middags aanschuiven in de cafetaria met respect voor de social distancing - eenzaam en alleen aan je tafeltje bedoelt men daar in feite mee.  En dan maar hopen dat de cafetaria niet op de 15de verdieping gelegen is…. Hoewel, 15 verdiepingen trappen doen gaat wel veel bijdragen tot je conditie  - de lift nemen in piekuren zal immers wederom aanschuiven zijn.

Onmogelijk lijkt me dat, terugkeren naar het oude normaal. En niet iedereen lijkt het te beseffen.

Zelfs onze regering spreekt van een exitstrategie, alsof men, zoals de Britten hun Brexit, denkt dat we weg kunnen vluchten uit een situatie om terug naar START te gaan alsof er niks is gebeurd.  

Eerlijk: Het tempo waarop we van de ene dag op de andere zijn beginnen remote werken kon ik niet voorspellen. Door talrijke interviews die ik had voor EFF3CT in het bepalen van de HNW-strategie, wist ik natuurlijk al dat de honger naar thuiswerken erg groot bleek bij tal van kenniswerkers. Maar dat die overgang zo bijzonder smooth en snel zou verlopen, dat kwam zelfs niet voor in mijn stoutste dromen. Mensen gingen met de minste weerstand aan de slag met allerlei tools die ze voordien amper van ver of van dichtbij hadden gezien. Gewoon, omdat ze konden werken, mochten werken, er na een paar dagen al de voordelen van in zagen.  

Na meer dan 40 dagen remote werken geven medewerkers aan dat ze naast efficiënter werken bewust meer beweging nemen, meer tijd nemen om te ontbijten of gewoon gezond te eten tout court (dat moet wel, met al die quarantini’s, whatsapero’s en e-peritieven met collega’s, vrienden en familie), en dat ze meer balans vinden in hun leven. 

Your big opportunity may be right where you are now. Laat ons allemaal hopen op een FLEXIT-strategie, ipv een exitstrategie zonder visie en toekomstperspectief zoals onze regering voorstelde. FLEXIT, omdat onze bedrijven en hun medewerkers de kans moeten krijgen om orde op zaken te stellen, om mens en organisatie nu echt eens voorop te stellen, om onze mobiliteit grondig aan te pakken, en dat op een flexibele en op maat gemaakte manier.  

Medewerkers zullen graag minstens deels remote blijven werken, ze zullen onderling tips uitwisselen en daar steeds beter en inventiever in worden.  Een nieuwe etiquette dringt zich op, dacht jij al aan een nieuw teamcharter over remote werken?  

Het team van EFF3CT kijkt uit naar de FLEXIT, we staan volledig klaar om bedrijven en organisaties te ondersteunen in de creatie van de ideale werkomgeving. Future Proof!


Schrijf in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x