Stem uw kantoor beter af op fluïde werken en wellbeing

Werknemers wisselen kantoorwerk en thuiswerk probleemloos met elkaar af. Fluïde werken heeft de wind in de zeilen. De nieuwe generatie hecht ook nog eens veel belang aan wellbeing en happiness op kantoor. Steeds meer laten ze de keuze voor een werkgever daarvan afhangen. Moet u daarop ingaan om de war for talent te winnen? Reken maar van yes! De werkplek aanpassen of de werkplek zien leeglopen.

Sinds enkele jaren kiezen werknemers en werkgevers steeds meer voor fluïde werken. Daardoor zien bedrijven zich geconfronteerd met lege en te grote kantoorruimtes. Ondertussen is er stevig aan de oppervlakte van die kantoorruimtes gesleuteld: organisaties gaan voor minder oppervlakte, maar wel met de ambitie er méér uit te halen.


Less is more

U kunt ook zeggen: het is een ambitie maar ook een noodzaak. Want als medewerkers vandaag naar kantoor komen, dan willen ze dat het daar in orde is. Inderdaad, ze leggen de lat hoog. De omstandigheden moeten ideaal zijn om productief te kunnen werken. Want dat doen ze graag geconcentreerd en intensief: de nieuwe generatie houdt van functionaliteit en heeft lak aan overuren. 

En er is meer. Mensen die bij u werken of komen solliciteren willen zich herkennen in een duidelijke identiteit. Straalt uw kantoor uit waarvoor uw bedrijf staat of is het maar een grijze, uniforme en daardoor saaie boel? Geef toe, ook u komt af en toe in een kantoor of vergaderzaal terecht waarvan u zich afvraagt of de tijd er heeft stilgestaan. De overheadprojector in de hoek knikt instemmend.

Mensen houden van een kantoor dat de identiteit van uw organisatie uitademt. Ze willen zich vereenzelvigen met die organisatie, omdat ze zich in de identiteit herkennen. Maak daarom grondig werk van uw employer branding.

Bij functionaliteit en identiteit komt nog een extra factor: mensen willen zich op kantoor goed voelen. Wellbeing en happiness mogen u als belegen hippiewoorden uit vervlogen tijden in de oren klinken, jongere generaties hechten er veel meer belang aan dan u zou denken.


Naar een nieuw concept voor uw werkplek

“Ik kan er toch geen speeltuin van maken!”

We horen u al zuchten. Toch is deze tijd een unieke kans om de werkplek zo aan te passen dat ze een grote troef wordt om goede medewerkers te behouden en talentrijke sollicitanten aan te trekken.

EFF3CT serveert u drie tips om u op weg te zetten naar een nieuw concept voor uw werkplek:

1. Breng in kaart wat uw medewerkers écht nodig hebben

Stel een overzicht op van de activiteiten van medewerkers op kantoor: individueel werken, met een team of groep vergaderen, televergaderen met klanten, korte brainstormsessies houden … Voor elke organisatie is de werkcultuur anders. 

Bekijk alles met een holistische blik en stem het gebruik van licht, akoestiek, zit- en sta-mogelijkheden, lucht, beweging daarop af. 

Met andere woorden: creëer geen werkplek waar mensen ’s avonds met hoofdpijn naar huis gaan. Integendeel, stem alle elementen van de werkplek af op optimaal functioneren.

2. Maak van de werkplek uw missionstatement

Hangt er in uw organisatie bij de receptie een missionstatement aan de muur? Geen kat leest het. De werkplek zelf moet één groot missionstatement zijn.

Mensen houden van een kantoor dat de identiteit van uw organisatie uitademt. Ze willen zich vereenzelvigen met die organisatie, omdat ze zich in de identiteit herkennen. Maak daarom grondig werk van uw employer branding.

Onderstreep de identiteit via het design van de omgeving, het meubilair en de materialen. De passende look-and-feel vertolkt de visie en waarden van het bedrijf. Wilt u bijvoorbeeld rust creëren, opteer dan voor natuurlijke materialen. En maak gebruik van de kleurenpsychologie om de gemoedstoestand van mensen zo optimaal mogelijk te maken.

3. Speel wellbeing uit als uw sterkste troef

Uw kantoor mag nog zo mooi en trendy ingericht zijn, mensen moeten zich wel goed voelen. Hoe ontvangt u bijvoorbeeld uw eigen medewerkers op kantoor? Na een lange autorit en file, drukke metrorit of intensieve fietsverplaatsing hebben ze behoefte aan een aanlandzone. 

Hoe ziet hun journey er binnen uw organisatie trouwens uit? Zijn er ‘playmogelijkheden’ voorzien om door de integratie van het spelelement in de werkomgeving extra verbinding te creëren? U brengt zo de verschillende niveaus en generaties samen. En dat hoeft niet altijd spectaculair te zijn. Een kickertafel, een game of een dartsbord is een kleine investering. Maar wel stukken krachtiger dan een een-op-een-gesprek. En er zijn vandaag organisaties die nog verder gaan: zelfs ruimtes voor borstvoeding, rust, gebed of meditatie zijn geen uitzondering meer.

Al die elementen samen creëren een sfeer van wellbeing én de veerkracht om met uitdagingen om te gaan. En dat komt uw organisatie meer dan ooit ten goede.


Tijd om uw kantoor futureproof te maken met aandacht voor functionaliteit, identiteit en wellbeing?


Schrijf in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x