Geen voedseldriehoek maar een werkplekdriehoek

Onlangs verscheen de befaamde voedseldriehoek opnieuw in het nieuws. U weet wel, minder snoepen en meer water drinken. Vaak wordt vergeten dat dit niet alleen voor thuis geldt, maar ook voor uw werkomgeving: ruimte om de benen even te strekken, informeel te overleggen, slimme ruimtes om u optimaal te concentreren …

Droomkastelen bouwen is geen goed idee om succes te boeken. Als u uw medewerkers creatief en doelgericht wilt laten samenwerken, is vandaag een gezonde en stimulerende werkomgeving nodig. Hoe komt u tot zo’n dynamische werkomgeving?


Sommige bedrijven dromen van succes, andere creëren een werkomgeving om succes waar te maken

– Gerd Steegmans

werkplekdriehoek


Begraaf uw traditionele werkomgeving

Flashback. We keren even terug naar het kantoor dat in de tweede helft van de vorige eeuw ontstond: een legertje werknemers, mooi op een rijtje samengetroept. Met aparte kantoren voor ‘den baas’ en grote vergaderzalen waar iedereen zijn stoel moest hebben. 

Vaak is dat nog altijd zo. Medewerkers lijken wel vastgelijmd aan hun stoel. Vlot intern communiceren wordt moeilijk. En als er gecommuniceerd wordt, dan hinderen medewerkers elkaar. Het lijkt nooit te gaan zoals het moet.

Klinkt u dat vertrouwd in de oren? Onderzoek toont aan dat de traditionele werkomgeving nefast is voor zowel mens als bedrijf:

traditionele werkomgeving

  • Geen concentratie. In de grote open ruimte waar u samen met collega’s zit, is er altijd wel iets dat uw aandacht afleidt. Al die prikkels verstoren uw concentratie en maken het moeilijk om echt productief te zijn.
  • Geen taakgerichte omgeving. Aan het bureau waar u werkt kunt u zelden al uw taken gedaan krijgen. Vandaag de dag is de diversiteit in het takenpakket van een kenniswerker groter dan ooit tevoren.
  • Geen contact voor telewerkers. Essentieel bij telewerken is het regelmatige contact tussen medewerkers onderling. De klassieke kantooromgeving komt vaak niet tegemoet aan deze nood en staat telewerken veeleer in de weg.
  • Geen efficiëntie. Voor het bedrijf vormt deze indeling ook een probleem: de constante onderbezetting van de werkplekken leidt tot een inefficiënt gebruik van de kantooroppervlakte. Met andere woorden: u betaalt veel lege ruimte.

Genoeg negatief nieuws? Eén positieve raad: begraaf uw traditionele kantooromgeving. Voor eens en voor altijd.


Kies een dynamische werkomgeving

Gelukkig waait er vandaag een andere wind door het bedrijvenlandschap. 

Empowerment, employee engagement … We kijken met z’n allen stilaan op een andere manier naar werken en de omgeving waarin we dit doen. 

Bedrijven lijken écht door te hebben dat de waarde van de werkplek vele malen hoger ligt dan de kostprijs ervan. Een dynamische werkomgeving op basis van de werkplekdriehoek verhoogt de productiviteit en tevredenheid – bij mens én organisatie. dynamische werkomgevingHoe ziet zo’n dynamische werkomgeving eruit?

  • Samen = sterk. Werkplekken in een dynamische werkomgeving brengen mensen samen. Om elkaar te ontmoeten, overleg te plegen en elkaars creativiteit aan te moedigen. Zo borrelen oplossingen op, krijgen briljante ideeën een concrete realisatie en worden knopen snel doorgehakt.
  • Alleen = concentratie. Heeft een medewerker werk te doen waarvoor hij of zij zich gericht moet kunnen concentreren. Daarvoor zijn er aparte, tijdelijke werkplekken waar rust heerst.
  • Work-life balance = work-life integration. Het ene vult het andere aan. Een betere werkomgeving draagt bij tot een beter algemeen levensgevoel, wat dan weer de kwaliteit en productiviteit op het werk bevordert.
  • Gezond = productief. Gezonde voeding, heerlijk geurende koffie en een coffee corner of bedrijfsrestaurant waar het ook aangenaam is om informeel te overleggen … Het draagt allemaal bij tot een werkomgeving die productief en efficiënt is.

U begrijpt dat individuele, gesloten directiekantoren meer en meer verdwijnen. Dat is volkomen terecht.

Blijf niet bij de pakken neerzitten. Breng zelf de beweging op gang. Ga weg van werkplekken in open space en klassieke vergaderzalen. 

Maak uw organisatie met moderne technieken en inzichten veel slimmer om uw medewerkers te stimuleren. Iedereen zal verrast opkijken van de sterke prestaties van uw organisatie.


Een goed doordacht kantoorontwerp creëert een omgeving voor succes.
Bent u klaar voor de eerste stap naar een dynamische werkomgeving?
Schrijf in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x