Is uw coronaproof werkomgeving al peopleproof?

Uw medewerkers hebben de voordelen van thuiswerken ontdekt. Daarom is nu een werkplek nodig waarvoor ze met plezier hun veilige cocon thuis achterlaten. Maak uw werkomgeving niet alleen coronaproof maar ook peopleproof. Alleen dan zult u succes boeken.

De krachtigste meteoriet ooit is ingeslagen. Een coronaklapper van formaat! Covid-19 maakte onze wereld nog méér VUCA (volatile, uncertain, complex en ambiguous). Alles verandert snel, de toestand is onzeker, vraagstukken zijn complex, de antwoorden vaag en dubbelzinnig. En nu is het aan u.

Uw bedrijf moet strategisch wendbaar zijn, vooral in de processen rond mens en organisatie – vroeger spraken we over HR, maar dat klinkt nu minder sexy.

Over vroeger gesproken, toen was het gros van de kenniswerkers op kantoor aanwezig, vaak in landschapsbureaus die in de beste gevallen aangevuld werden met stilteruimtes om concentratiewerk te doen.


Work-life balance onder controle

Dat is na corona anders. De klemtoon lag op thuiswerken, omdat de situatie iedereen daartoe noopte. Medewerkers geven aan dat ze – ondanks soms moeilijke omstandigheden met onder meer pre-teaching – thuis toch efficiënter werken en hun work-life balance beter onder controle houden.  

Ze missen wel het échte contact met collega’s op kantoor, even bijpraten aan het koffieapparaat (cliché!) en samen ad hoc over een dossier buigen. Snel bij Carla van de boekhouding langslopen om de betaling van een besteld item te vragen of bij Rita van het call center aankloppen om wat zaken bij te sturen.


Coronaproof is goed

Laat ons eerlijk zijn: wat medewerkers écht belangrijk vinden op kantoor, met name het sociale aspect, dát kunnen we de eerstvolgende tijd niet meer zonder zorgen garanderen. Althans …

Als u als management niet de juiste voorzorgen neemt. Het komt er nu op aan uw bedrijf coronaproof te maken zoals we dat noemen. Concreet: plastic scheidingswanden plaatsen, alcoholgel ter beschikking stellen, de juiste pijlen op de grond tekenen, bij het binnenkomen een koortsmeting doen, enzovoort.

Maar is het dat waar het om draait? Zullen medewerkers daar gelukkig van worden?  Zal die cleane omgeving uitnodigen om graag en met goesting te komen samenwerken? Want samenwerken, dat is volgens mij nu de kern van de zaak. Van uw zaak. 


Peopleproof is beter

Kenniswerkers hebben kunnen proeven van het thuiswerken en zijn tot het inzicht gekomen dat het kantoorleven in principe enkel nog nodig is om samen werk te doen. Daarom moet de werkomgeving peopleproof zijn.

Want individueel werk? Dat is liefst voor thuis, want daar kun je je optimaal concentreren. Geen afleiding van collega’s die zitten te praten of snel iets komen aftoetsen. 

We merkten trouwens al voor het coronatijdperk dat de zogenaamde stilteruimtes in bedrijven hun doel voorbijschieten, omdat mensen gewoon graag bij de kliek zitten om geen nieuwtjes of informatie te missen.


Genius is in the idea, impact however, comes from action

– Simon Sinek


Zet daarom zo snel mogelijk in op een omgeving die niet alleen coronaproof maar ook peopleproof is.

Met andere woorden: een people- & coronaproof werkomgeving waar medewerkers met plezier hun veilige cocon thuis voor achterlaten. Waar ze enthousiast en doelgericht willen samenwerken.

Laat ons niet verder bouwen met de bricks die bedrijven al hadden. Zet een stevig fundament neer, een kader dat volledig people- & coronaproof is. 

Alleen dan krijgen uw medewerkers een cocon die een goed alternatief is voor het thuiswerken. Die aanpak is meteen ook futureproof, en daar gaan we bij EFF3CT altijd voor.


Tip: gebruik werkbaarheidscheques voor de transformatie

Weet u dat de Vlaamse overheid u helpt om uw huidige werkomgeving te analyseren? U kunt 10.000 euro steun krijgen in de vorm van werkbaarheidscheques. Daarmee kunt u inzetten op gezondheid op het werk, stress-management, work-life balance, werkplekanalyse …

EFF3CT ging hiervoor een partnership aan met Ready2Improve, een erkende organisatie die gespecialiseerd is in het verbeteren van de vitaliteit en motivatie op de werkvloer. Dankzij deze samenwerking krijgt u een helder beeld van de rol die uw werkomgeving in de toekomst kan spelen.


Professioneel advies nodig over een people- & coronaproof werkomgeving?
Meer info over de werkbaarheidscheques?
Schrijf in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x